Beyin Hücreleri Neden Ölür?

Beyin gelişimi anne karnında başlar. Beyin hücrelerimiz için olmazsa olmaz olan yani hayati olan şey oksijen ve glikozdur.  Beyin hücrelerimiz glikozdan başka enerji kaynağı kullanmaz.  Bir beyin ortalama 5 dakika oksijensiz kalabilmektedir. Bu oksijensiz kalma süresince beyin hücreleri ölmeye başlar ve işlevlerini yerine getiremez hale gelir. Bu da ölmemize veya vücudumuzda kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

beyin hücreleri neden ölür

Beyine Zararlı Gıdalar Nelerdir?

Öncelikli olarak şeker geliyor bu listenin başına şeker ve şekerli ürünler bel çevresinin yağlanmasına ve beyin fonksiyonları için çok zararlıdır. Fazla ve uzun süreli şeker tüketimi nörolojik sorunların artmasına ve hafıza ile ilgili bozukluklara neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle mısır şurubu, şeker ve yüksek fruktoz içeren ürünlerden uzak durmak gerekir. Bir diğer beyne zararlı madde ise alkoldür. Eğer alkol uzun süreli tüketilir ve fazla tüketilirse, karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır.  Ayrıca alkol, beyinde netlik eksikliğine ve zihinsel karışıklığa neden olmaktadır. Bir diğer unsur ise özellikle çocukların sıklıkla tükettiği abur cuburlardır. Abur cubur gıdalar beyindeki kimyasalları değiştirebilmektedir.  Özellikle kahvaltı etmeyen kişiler ve kahvaltı etmemeyi günlük yaşamına adapte etmiş kişiler bu alışkanlıklarından vazgeçmelilerdir.  Çünkü sabah kahvaltı etmemek güne düşük bir kan şekeri ile başlamanıza neden olmaktadır. Bu durum da beyinde dejenerasyona yol açar.  Çok fazla şeker tüketimi de beynimizi olumsuz etkiler. Gereğinden fazla şeker tüketen ve dengesiz beslenen kişilerin yaşam kaliteleri düşer ve de beyin gelişimleri daha yavaş olur.

ADVERTISEMENT

Beyin Hücreleri Nasıl Ölür?

Yukarıda saymış olduğumuz bazı maddeler ve birçok zararlı gıda alındığında beyin hücreleri yavaş yavaş ölmeye başlarlar. Beynin hücrelerinin ölmesi beyinin bazı fonksiyonlarını eksik yerine getirmesine yol açar. Beyin, bütün vücuda yön verir. Beyin hücreleri vücudumuzda bulunmakta olan kaslara, vücudumuzda bulunmakta olan organlara ve vücutta bulunmakta olan diğer uzuvlarımızı yönetir.  Hatta beyin hücreleri bizim hareket etmemizi sağlayan iskelet sistemimizi de kontrol etmektedir. Bu nedenle beyin hücreleri bizim yaşamımız açısından çok önemlidir Beyin hücrelerinin en ufak bir hasar alması ile birlikte günlük hayatta yaptığımız birçok işi yerine getiremeye başlarız. Beynimiz için zararlı gıdaları çok sık ve çok fazla tüketirsek, beynimizde büyük bir hasar oluşabilir. Ayrıca güneşte fazla durmak yada aşırı ısınma durumu da beynimizi olumsuz etkilemektedir. Bu olay beynimizde bulunan arterlerin sertleşmesine neden olarak zihin gücümüzün zayıf düşmesine yol açmaktadır.

Beyin Hücreleri Yenilenir Mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi insan beyni bütün vücudun kontrolünü sağlar. İnsanları diğer hayvanlardan ve canlılardan ayıran en önemli özellik ise insan beyninin daha gelişmiş ve daha güçlü olmasıdır. Peki ya beyin hücreleri kendilerini yenileyebilirler mi? Bu sorunun cevabı bilim insanları tarafından yüzyıllardır tartışılmaktadır. Eskiden bilim insanları doğduğumuzdan itibaren beynimizde ne kadar hücre varsa bütün hayatımız boyunca o hücreler ile hayatımıza devam edeceğimizi ve hatta yaşlanma halinde beyin hücrelerimizin azalacağını iddia ediyorlardı. Günümüzde halen bu görüşü savunanlar da bulunmaktadır. Oysa birçok bilim adamının yaptığı çalışmalarda bu kanının yanlış olduğu ispat edildi ve beyin hücrelerinin yaş geçse bile kendini yenilediği ortaya çıkmıştır. İlk olarak bu deneyler 1960 yılında maymunlar ve fareler üzerinde yapıldı. Daha sonra ise bu deneyler insanlar üzerinde yapılmaya başladı ve bu deneyin sonucu insan beyni kendini yenilemekte olan bir organ olarak çıktı. Uzun lafın kısası insan beyni kendini yenileyebiliyor ve zihinsel yani düşünsel aktiviteleri ne kadar üst seviyeye çıkarırsak insan beyni kendini daha çok yenilemeye başlıyor.

Also Read: Sampel Clinique Gratis: Pelajari cara mendapatkannya

ADVERTISEMENT

Also Read: Brain Basics: The Life and Death of a Neuron